Igen kedves Vásárló, most is Ön áll a figyelem középpontjában. Egyre inkább érzi úgy, hogy régi fekhelye fölött átrobogott a legújabb kínálat vonata. Rövid –vagy hosszú?- otthoni egyeztetés után végre megszületett az elhatározás: új matrac után néz. Még nosztalgiával gondol a már megszokott régi ágyára, de az új élmény apró bizsergésével talpában mégis csak betér a legközelebbi matrackereskedésbe. „Matracot szeretnék vásárolni” –mondja, és ekkor még sejtelme sincs, hogy mondatával egy mozdulattal kinyitotta az információk óriás zsilipkapuját: Rugós? Bonell -vagy táskarugós? Zsákrugós? Rugós-kókusz? Biomatrac? Rugós-hideghab? Kókusz? Kókusz-latex? Kókusz-hideghab? Mégis inkább tiszta habmatrac? Hideghab? Viszkoelasztikus-hab? Hideghab viszkoelasztikus réteggel? NASA-fejlesztéssel vagy anélkül? Vákuum-matrac? Latex? Tiszta vagy kevert latex? Német latex? Szlovák latex? Olasz latex? Belga latex? Kínai, indiai, maláj, stb. latex?

Gyorsan megkapaszkodva egy párnákat kínáló állványban, mintegy segélykiáltásként csúszik ki a száján: „Ön szerint melyik a jobb?” Kérdésére a tartalék tározó kapuja is megnyílik, és az imént elejtett kulcsszavak hosszas boncolgatása veszi kezdetét. Technológia, tradíció, minőség, fajsúly, huzatfélék, garancia, keménység, zónák, akciók… És talán még most is ott állna a matracok között, ha az eközben kapott prospektusok súlya nem húzta volna ki Önt az üzletből.

Megpróbálunk segíteni Önnek, mégpedig úgy, hogy a Szentek keze ezúttal kizárólag Ön felé hajoljon:

1. „Potom áron” sajnos még mindig nem kaphatók csúcsminőségű termékek, ugyanakkor sokszor találunk elképesztően gyenge minőséget „arany árban”. Ami az ár-érték arány megtalálásában az Ön segítségére lehet: a több évtizedes gyártási tapasztalat, a minőségi tanúsítványok, a hosszú garancia-vállalás és a hazai-nemzetközi összehasonlító teszteredmények.

2. Próbálja végig a szóba jöhető matracokat, feküdjön természetes, „otthoni” pozíciójában olyan hosszan rajtuk, amennyire csak az ideje engedi. Ne feledje: 10-15 évre választ fekhelyet, mintegy harmincezer órát fog így vagy úgy eltölteni benne.

3. Egy jó minőségű alvási rendszer árából akár három „középszerű” matracot is vásárolhat, így akár 3 évente cserélheti matracát. Három kapufa viszont sajnos még nem ér fel egy góllal.

4. Érezze jól magát a matracban! Addig keresse az Önnek megfelelő matracot, amíg meg nem fogalmazódik Önben: igen, ez az én matracom!

A MATRAC TESZTELÉSE:

• Legalább 10 percig feküdjünk különféle pózokban azon a matracon, amit meg szeretnénk vásárolni.

• Hátonfekvés: hogyha könnyedén be tudjuk csúsztatni a kézfejet a derék alá, és a vállaknál, illetve csípőnél kényelmetlen, akkor a matrac túl kemény. Hogyha viszont semmi rés nincs a derekunk és a matrac között, akkor túl puha matracot próbálunk éppen.

• Oldalra fordulás: hogyha nehézséget okoz, akkor túlságosan puha a matrac, hogyha kényelmetlen a csípőnél és a vállaknál, akkor túl kemény.

• Mindig olyan ágykereten kell a vásárolandó matracot kipróbálni, amin valóban lesz.

• Hogyha két ember vásárolja a matracot, akkor mindkettőnek egyszerre kell kipróbálnia azt.

A kemény matrac előnyei

• Az ortopéd orvosok szívesebben ajánlják a kemény matracokat, mivel ezek használatával elkerülhető, hogy hason, illetve hátonfekvés közben természetellenes szögben süppedjünk be a matrac felületébe.

• Egy kemény matrac merevségét enyhíthetjük, hogyha egy viszkoelasztikus szivacsborítást teszünk rá. Így egyszerre élvezhetjük mindkét előnyt: a biztos tartást és a kényelmes, párnás érzést.

A puha matrac előnyei

• Az oldalt fekve alvóknál nyomáspontok keletkeznek a test pontjain, ami lassítja a vérkeringést, és oka lehet az éjszakai forgolódásnak, rosszul alvásnak. Az oldalfekvők ezért általában a puhább matracot részesítik előnyben.

• Egyes tanulmányok kimutatták, hogy a kevésbé kemény matracok csökkentik a krónikus derékfájásban szenvedők panaszait.